Produkty zrównoważonego rolnictwa

Produkty zrównoważonego rolnictwa

Czym jest rolnictwo zrównoważone?

Rolnictwo zrównoważone to rodzaj rolnictwa, którego celem jest zmniejszanie oddziaływania produkcji rolniczej na środowisko naturalne oraz poprawa dobrostanu zwierząt hodowlanych, przy jednoczesnym zapewnieniu rolnikom opłacalności takiej produkcji i stabilności ekonomicznej.

W obszarze upraw polega ono m.in. na stosowaniu zabiegów agrotechnicznych, które pozytywnie wpływają na glebę oraz prowadzeniu naturalnych metod ochrony upraw i ich nawożenia. Dopuszcza ono stosowanie środków ochrony roślin, ale w ograniczonej ilości i tylko wtedy, kiedy jest to konieczne. W obszarze hodowli kładzie ono nacisk na zapewnienie zwierzętom dostępu do wolnego wybiegu, naturalnego pokarmu bez GMO, a stosowanie antybiotyków jest dopuszczone tylko w skrajnych przypadkach. Zwierzęta w tym modelu hodowli potrzebują więcej czasu na wzrost, ponieważ nie jest on w żaden sposób stymulowany czy przyspieszany.

Model rolnictwa zrównoważonego pozwala na długotrwałe korzystanie z zasobów naszej planety, zapewniając przy tym wielkość produkcji rolniczej, która jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie ludności na żywność.

Czym wyróżniają się produkty rolnictwa zrównoważonego?

Mimo, iż na rynku nie ma oficjalnego certyfikatu dedykowanego produktom pochodzącym z rolnictwa zrównoważonego, to warto zwracać uwagę na certyfikaty posiadane przez ich producentów. Co więcej, coraz więcej firm wprowadzając wysokie wymagania jakościowe dla sprzedawanych przez siebie produktów, wybiera tylko takich rolników, którzy prowadzą swoje gospodarstwa w sposób zrównoważony. Dzięki regularnie prowadzonym kontrolom jakościowym produktów oraz audytom gospodarstw, są one w stanie zapewniać swoich konsumentów o wyższej jakości takich produktów, nad produktami pochodzącymi z upraw konwencjonalnych.

Do takich produktów należy gama “Jakość z Natury” oferowana w sklepach Carrefour na wyłączność.

Produkty “Jakość z Natury”:

„Jakość z Natury” to unikalna gama produktów dostępnych w Carrefour charakteryzujących się wysoką jakością i wyśmienitym smakiem. Proces ich produkcji bazuje na zasadach rolnictwa zrównoważonego i jest identyfikowalny „od pola do talerza”, a dostawcy współpracujący z Carrefour przy produkcji tej marki troszczą się o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt.

  • 40 linii produktowych

    40 linii produktowych

  • 160 różnych produktów

    160 różnych produktów

  • blisko 70 producentów

    blisko 70 producentów

Produkty z logo Jakość z Natury to owoc ponad 25-letniej współpracy Carrefour Polska z lokalnymi dostawcami. Opiera się ona na wzajemnym zaufaniu oraz dostosowaniu wymagań Carrefour do możliwości i potrzeb partnerów, dzięki czemu mogą oni z sukcesem rozwijać swoją produkcję i zachowywać stabilne warunki biznesowe w wieloletniej perspektywie. Na każdym etapie ścisłej kontroli podlega zarówno proces powstawania produktów, jak też gleba, woda czy pasze. Stąd najwyższa jakość oferty, która trafia do klientów.

Pierwszym produktem z gamy „Jakość z Natury Carrefour” w Polsce były jabłka, które zostały wprowadzone do oferty już w 1998 roku i znajdują się w niej do dzisiaj. Blisko 80% dostawców „Jakość z Natury” współpracuje z Carrefour niezmiennie od chwili zawarcia pierwszych kontraktów.

Produkty z linii „Jakość z Natury Carrefour” dostępne są w sprzedaży w supermarketach i hipermarketach Carrefour w całej Polsce na „Targu Świeżości”, czyli dziale z owocami, warzywami, mięsem i nabiałem. Są łatwe do znalezienia dzięki specjalnym opakowaniom oraz dedykowanym tej linii dekoracjom. Każdy z produktów oznaczony jest również informacją z jakiego regionu pochodzi oraz nazwą i zdjęciem jego producenta.

W skład gamy wchodzą artykuły polskie: kurczak z chowu wybiegowego, jaja z wolnego wybiegu, masło, twaróg, ser gouda, pstrąg świeży i wędzony, marchew, buraki, ziemniaki surowe i ugotowane, cebula, czosnek, papryka, pomidory daktylowe , pieczarka brunatna, fasola “Jaś Karłowy”, gruszki, jabłka, sok tłoczony z jabłek, suszone owoce, miód, pyłek kwiatowy, a także polska wieprzowinawołowina. Dostępne są również produkty importowane. Obok szynki gotowanej z Francji, polscy klienci mają do wyboru świeżego i wędzonego łososia z Norwegii, szynkę serrano z Hiszpanii dostępną w sprzedaży na wagę i paczkowaną, a także arbuza z Rumunii, czosnek, mandarynkipomarańcze z Hiszpanii.

Poznaj nasze produkty “Jakość z Natury"

Każdy z produktów naszej marki “Jakość z Natury” jest wyjątkowy. O jego smaku decyduje nie tylko sposób jego wytworzenia, ale także podejście do całego procesu produkcji. Poznaj rolników, którzy tworzą z nami tą markę, a także naszych dostawców i specyfikę produktów.

Wołowina - hodowca bydła Dariusz Świderski

Wołowina - hodowca bydła Dariusz Świderski

Wołowina - hodowca bydła Dariusz Świderski

Carrefour Polska cały czas rozwija ofertę żywności wytwarzanej w zgodzie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. W listopadzie 2023 roku do sklepów wołowina pod marką “Jakość z Natury”.

Dostawcą nowego produktu, są Zakłady Mięsne Zakrzewscy, a mięso pochodzi z hodowli gospodarstwa rodzin Świderskich oraz Kozłowskich z województwa warmińsko-mazurskiego oraz Dymczyków z woj. podlaskiego. To właśnie na tych terenach hodowane są krowy 100% rasy Limousine, z której pozyskiwana jest wołowina. Produkty dostępną są w sprzedaży w większości hipermarketów i w wybranych supermarketach Carrefour. Klienci mają do dyspozycji 25 produktów z mięsa wołowego, które charakteryzuje chów bez antybiotyków, żywienie paszą nie zawierającą GMO i soi oraz w 100% polskie pochodzenie

Wieprzowina - hodowca trzody chlewnej Marcin Pindera

Wieprzowina - hodowca trzody chlewnej Marcin Pindera

Wieprzowina - hodowca trzody chlewnej Marcin Pindera

W czerwcu 2020 roku do gamy “Jakość z Natury” dołączyła wieprzowina. Dostawcą wieprzowiny jest Sokołów SA, jeden z liderów branży, a mięso pochodzi od lokalnych hodowców: Roberta i Lesława Stojków oraz Agnieszki i Marcina Pindera. To właśnie w ich gospodarstwach, zlokalizowanych w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, na początku 2020 roku powstały stada spełniające wysokie kryteria Carrefour, by na przełomie maja i czerwca mięso po uboju i rozbiorze mogło trafić do sklepów sieci. W sprzedaży w większości hipermarketów i w wybranych supermarketach dostępnych jest 25 produktów mięsa wieprzowego, m.in. kotlety schabowe i karkowe, polędwiczka, szynka, medaliony, łopatka, boczek, żeberka, golonka, słonina, a także mięso mielone i z kością. Produkty te charakteryzuje tucz bez antybiotyków, żywienie paszą nie zawierającą GMO oraz w 100% polskie pochodzenie.