Program ”BIO dla Mamy i Dziecka” potrwa do kwietnia 2021 roku. Warsztaty w szkołach rodzenia, przedszkolach i żłobkach na temat żywności ekologicznej i jej znaczenia w codziennej diecie odbędą się w Warszawie oraz 7 miastach Polski wschodniej. Ich uczestniczki zostaną wyposażone w materiały edukacyjne. W ramach projektu powstanie również portal – baza wiedzy na temat żywności ekologicznej – oraz przeprowadzone zostaną badania naukowe. Celem równoległym projektu jest wprowadzenie produktów ekologicznych do codziennego jadłospisu przedszkoli i żłobków objętych programem. Placówki uczestniczące w projekcie otrzymają mini granty na zakup produktów ekologicznych do wykorzystania podczas przygotowywania posiłków dla podopiecznych.
Konferencja inaugurująca program spotkała się z dużym zainteresowaniem i zgromadziła kilkudziesięciu gości ze środowiska naukowego, instytucji publicznych, pozarządowych, ministerstw – Środowiska, Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Inwestycji i Rozwoju – a także przedstawicieli mediów. Podczas konferencji głos zabrali: prof. dr hab. Michał Zasada, prorektor ds. współpracy międzynarodowej SGGW, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu SGGW, prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, dziekan Wydziału Żywienia Człowieka SGGW, Michał Rzytki, dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, koordynator projektu „BIO dla Mamy i Dziecka” oraz Justyna Orzeł, wiceprezes zarządu i sekretarz generalna Carrefour Polska. Podczas konferencji Justyna Orzeł – wiceprezes zarządu i sekretarz generalna Carrefour Polska – przekazała koordynatorowi projektu - prof. dr hab. Ewie Rembiałkowskiej z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW – symboliczny czek na realizację programu.
Zainteresowaniem przedstawicieli mediów cieszyły się również pozostałe działania Carrefour na rzecz rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce, w tym ostatnia publikacja raportu podsumowującego wystąpienia prelegentów międzynarodowego Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej ECO FOOD 360, który zorganizowany został przez Carrefour Polska w czerwcu br.