
W pierwszym spotkaniu Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio, która powołana została w listopadzie 2018 r. udział wzięli pozostali członkowie założyciele - dr Karol Krajewski, Doradca w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, prof. Ewa Rembiałkowska, ekspert ds. żywności bio ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Mieczysław Babalski, rolnik ekologiczny i przewodniczący stowarzyszenia EKOŁAN.
Koalicjanci omówili sytuację rolnictwa ekologicznego w Polsce, a także zdefiniowali najważniejsze wyzwania dla rynku żywności bio w kraju. Wśród priorytetowych inicjatyw, które Koalicja będzie realizować w najbliższym czasie, znalazła się między innymi szeroko pojęta edukacja skierowana do wszystkich uczestników rynku. Aby zwiększyć wiedzę rolników na temat upraw ekologicznych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zobowiązało się m.in. do wzmocnienia systemu doradztwa rolniczego, który funkcjonuje w ramach krajowej sieci doradztwa i jest koordynowane przez Centrum Doradztwa Rolniczego. Zobowiązanie do prowadzenia szkoleń i dzielenia się wiedzą o uprawach ekologicznych potwierdziło także Stowarzyszenie EKOŁAN. Do popularyzowania wiedzy na temat żywności bio wśród konsumentów, zobowiązały się Polska Izba Żywności Ekologicznej, a także Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Również Carrefour Polska zobowiązał się do prowadzenia działań w zakresie edukacji. Sieć zapowiedziała przeprowadzenie szkoleń w zakresie produktów bio dla pracowników swoich sklepów, którzy dla części konsumentów są pierwszym źródłem wiedzy na temat produktów ekologicznych, a także organizację Forum Bio - konferencji, która zgromadzi międzynarodowych ekspertów w dziedzinie upraw ekologicznych warzyw i owoców. Wydarzenie będzie okazją do wymiany doświadczeń, a także promocji produktów bio i rolnictwa ekologicznego wśród polskich rolników, producentów oraz konsumentów.
Nie mniejszy wpływ na stan upraw ekologicznych w Polsce ma zdaniem Koalicjantów również kwestia logistyki oraz dystrybucji produktów bio do sklepów ogólnospożywczych - z uwagi na trudności w tej dziedzinie, rolnicy ekologiczni często nie mają możliwości nawiązania współpracy z sektorem handlu zorganizowanego, przez co dostępność ich produktów jest ograniczona. Dlatego Carrefour Polska zobowiązał się do wypracowania – we współpracy z rolnikami i przetwórcami – rozwiązania, które umożliwi szybkie i bezpośrednie dostawy produktów ekologicznych do sklepów sieci.
Kluczowe dla członków Koalicji jest również systemowe wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce. Dlatego też, podjęte zostaną prace nad uproszczeniem ram prawnych i procedur obowiązujących rolników ekologicznych, a także prace mające na celu uproszczenie procesu certyfikacji gospodarstw ekologicznych w Polsce.
Wśród zobowiązań Carrefour Polska znalazły się również:
Koalicja na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio ma charakter otwarty. Oznacza to, że każdy podmiot zainteresowany przyłączeniem się do działań Koalicji i wspólnym działaniem na rzecz rozwoju rynku żywności bio w Polsce może zgłosić swoją kandydaturę wybranemu członkowi Koalicji, np. do Carrefour Polska, korzystając z adresu biuroprasowe@carrefour.com czy Polskiej Izby Żywności Ekologicznej pod adresem zarzad@pize.info.pl. Kandydatura taka zostanie następnie zaprezentowana oraz przegłosowana podczas kolejnego spotkania inicjatywy.