Światowy Dzień Żywności, który wypada 16 października, w całej Grupie Carrefour obchodzony był jako „Dzień Niemarnowania Żywności”. Sieć podjęła wiele inicjatyw mających na celu zapobieganie marnotrawstwu żywności wśród klientów i pracowników sklepów Carrefour. W tym wyjątkowym dniu odbyło się m.in. oficjalne wręczenie Bankom Żywności dwóch specjalistycznych samochodów niezbędnych do bezpiecznego transportu produktów spożywczych.
W Białymstoku zorganizowano konferencję, podczas której Robert Noceń, Sekretarz Generalny Carrefour Polska, przekazał przedstawicielom lokalnego Banku Żywności specjalistyczną ciężarówkę-chłodnię. Carrefour obecny był także w Gdańsku na spotkaniu zatytułowanym „Razem przeciwko marnowaniu żywności”. Sieć handlową reprezentowała Barbara Kowalska, Dyrektor Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Carrefour Polska, która przedstawiła działania Carrefour Polska związane z zapobieganiem marnotrawstwu żywności. Warto także dodać, że 5 października w trakcie uroczystej gali zorganizowanej w ramach obchodów 20-lecia istnienia Banku Żywności w Krakowie pod hasłem „Żywność – dobro, które angażuje” Robert Noceń przekazał również samochód-chłodnię ufundowany z grantu Fundacji Carrefour.
Carrefour od początku swojej działalności w Polsce, czyli od 1997 roku, współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności. Na terenie całego kraju hipermarkety i supermarkety Carrefour przekazują regularnie produkty spożywcze do Banków Żywności. Ponadto, Carrefour co roku wspiera ogólnopolskie zbiórki, udostępniając przestrzeń oraz promując je na terenie sklepu i w mediach. W 2002 r. Fundacja Carrefour przekazała pierwszy grant na zakup ciężarówek-chłodni dla lokalnych Banków Żywności. Dzięki wsparciu Fundacji Carrefour Banki Żywności zakupiły już 16 ciężarówek. W 2016 roku Fundacja Carrefour przekazała grant w wysokości 125 000 euro na zakup 7 ciężarówek-chłodni dla lokalnych Banków Żywności.