Konferencja spotkała się z dużym zainteresowaniem, w spotkaniu uczestniczyło ponad 100 osób reprezentujących różne środowiska. Szczególnie liczna była grupa naukowców, którzy na co dzień zajmują się tematyką zdrowego odżywiania. Podkreślili oni, że SENS jest bardzo potrzebnym projektem, który pomoże klientom dbać o zdrową, zbilansowaną dietę. Jest to szczególnie ważne, gdyż w Polsce ponad 6,5 miliona osób zmaga się z nadwagą.
Swoje poparcie dla wdrażania systemu w Polsce zaprezentowały m.in. takie autorytety jak: prof. nadzw. dr Katarzyna Stoś, Zastępca Dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety w Instytucie Żywności i Żywienia, prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, Dziekan Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Małgorzata Gałązka-Sobotka, Dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego. Oprócz licznego grona naukowców w konferencji uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Sanitarnego i innych instytucji publicznych, członkowie organizacji handlowych, dostawcy marki własnej Carrefour, media i producenci żywności.
Założenia nowego sytemu znakowania żywności z ramienia Carrefour przedstawili: Guillaume de Colonges, Prezes i Dyrektor Generalny Carrefour Polska, Hervé Gomichon, Dyrektor Jakości i Zrównoważonego Rozwoju w Grupie Carrefour oraz Barbara Kowalska, Dyrektor Działu Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Carrefour Polska. Prezes Carrefour Polska podkreślił, że SENS jest pionierską inicjatywą, która ma na celu ułatwienie klientom sieci dbanie o zdrowe odżywianie. Carrefour jest prekursorem na rynku we wdrażaniu dodatkowego, uproszczonego znakowania wartością odżywczą, polscy konsumenci skorzystają z niego jako pierwsi. System SENS jest ważnym aspektem polityki biznesu odpowiedzialnego społecznie firmy. Warto dodać, że w tym roku Carrefour Polska zainicjował już kilka innowacyjnych projektów, a SENS doskonale wpisuje się w tę strategię biznesową.
Po wystąpieniu Prezesa Carrefour Polska, Hervé Gomichon przedstawił genezę powstania systemu oraz opowiedział o współpracy z francuskim środowiskiem badawczym, natomiast Barbara Kowalska zaprezentowała szczegóły dotyczące wdrażania SENS w Polsce i zapowiedziała powołanie specjalnego Komitetu Naukowego Carrefour, który będzie czuwał nad rozwojem inicjatywy w Polsce.
Spotkanie zakończyło się dyskusją, w trakcie której przedstawiciele świata nauki zaprezentowali swoje uznanie dla inicjatywy Carrefour. Oprócz naukowców w dyskusji wzięli udział dziennikarze i przedstawiciele producentów, m.in. z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców.
Produkty oznakowane systemem SENS pojawią się we wszystkich sklepach sieci Carrefour już jesienią. Oznakowane nimi będą artykuły spożywcze marek własnych Carrefour oraz Jakość z Natury. Sieć jest jednak otwarta na współpracę z innymi podmiotami działającymi na rynku spożywczym.